on Leave a Comment

Indian Polity for Civil Services, UPSC & APSC--How to scored well in Polity Section




Indian Polity is an important subject for civil services, UPSC & APSC exam point of view. Notes making is an important task while preparing for the exam. As said, Polity is one to score well. Following polity, we must know before sitting for any competitive exam in the year 2021, where everyone preparing for a government job


 1.     Federal structure of India was first put forward by

1)    Act of 1909

2)    Act of 1919

3)    Act of 1935

4)    Act of 1947

Ans: 3) Act of 1935

 

Q&A

Geography

Assam GK

Indian History

Arts & Culture

 

       2. Which of the following exercised profound influence in the framing of Indian Constitution?

1)    British Constitution

2)    US Constitution

3)    Irish Constitution

4)    The Government of India Act 1935

Ans: 4)The Government of India Act 1935

 

    3. How does the Constitution of India describe India as? 

1)    A federation of states and union territories.

2)    A union of states

3)    Bharatvarsh

4)    A federal nation

 

Ans: 2)A union of states

 

    4. The system of judicial review originated in

1)    India

2)    Germany

3)    Russia

4)    U.S.A.

Ans: 4)U.S.A.

 

   5. What was the basis of constituting the Constituent Assembly of India?

1)    The Resolution of the Indian National Congress.

2)    Cabinet Mission Plan,1946

3)    The Indian Independence Act, 1947

4)    The Resolutions of the provincial/ state legislatures of the dominion of India.

Ans: 2) Cabinet Mission Plan,1946

 

  6. From the Constitution of which country, the provision of Federation was borrowed while framing the Indian Constitution?

1)    U.S.A.

2)    U.K.

3)    Canada

4)    Switzerland

Ans: 3) Canada

 

   7. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?

1)    J.B. Kripalani

2)    Rajendra Prasad

3)    J.L.Nehru

4)    Rajendra Prasad

Ans: 4) Rajendra Prasad

 

   8. India is a republic because

1)    It is a democratic country.

2)    It is a parliamentary democracy.

3)    The head of the state is elected for a definite period.

4)    All of these.

  Ans: 3) The head of the state is elected for a definite period.

 

   9.  Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assemby of India?

1)    Dr. Rajendra Prasad

2)    Dr. B.R. Ambedkar

3)    Sir B.N. Rao

4)    Shri K.M. Munshi

Ans: 3) Sir B.N. Rao

 

  10.  Which of the following countries has introduced "direct democracy"?

1)    Russia

2)    India

3)    France

4)    Switzerland

Ans: 4) Switzerland

 

   11.  Which of the following countries have an Unwritten Constitution?

1)    U.S.A.

2)    U.K.

3)    Pakistan

4)    India

Ans: 2) U.K.

 

12. The Constitution of India was adopted on

1)    26th January,1950

2)    26th January,1949

3)    26th November,1949

4)    31st December,1949

Ans: 3) 26th November,1949

 

13. Which of the following is a feature of both Indian Federation and American Federation?

1)    A single citizenship

2)    Dual Judiciary

3)    Three lists in the Constitution

4)    A federal supreme court to interpret the Constitution.

Ans: 4) A federal supreme court to interpret the Constitution

 

14. Who among the following was the president of the Constituent Assembly of India?

1) Dr. Rajendra Prasad

2) Jawaharlal Nehru

3) M.A. Jinnah

4) Lal Bahadur Shastri

Ans: 1) Dr. Rajendra Prasad

 

15. Indian Penal Code came into existence in

1)    1858

2)    1860

3)    1859

4)    1860

Ans: 1) 1858

 

16.  How many articles are there in the Indian Constitution?

1)    395

2)    396

3)    368

4)    399

Ans: 4) 399

 

17. When was our National Anthem first sung and where?

1)    24th January, 1950 in Allahabad

2)    24th January, 1950 in Delhi

3)    26th December, 1942 in Calcutta

4)    27th December, 1911 in Calcutta

Ans: 1) 24th January, 1950 in Allahabad

 

18. The Constitution of India came into force on:

1)    26th January, 1950

2)    26th January, 1952

3)    15th August, 1948

4)    26th November, 1949

Ans: 4) 26th November, 1949

 

19. The two forms of Democracy are:

1)    Parliamentary and Presidential

2)    Direct and Indirect

3)    Monarchial and Republican

4)    Parliamentary and King

Ans: 1) Parliamentary and Presidential

 

20. Which is described as the heart and soul of Indian Constitution?

1)    Right to Equality

2)    Right Against Exploitation

3)    Right to Constitutional Remedy

4)    Right to freedom of Religion

Ans: 1) Right to Equality

 

21. In India, the concept of single citizenship has been derived from

1)    England

2)    U.S.A

3)    Canada

4)    France

Ans: 3) Canada

 

22. The method of Impeachment of President of India is adopted from

1)    U.S.A

2)    U.K.

3)    U.S.S.R

4)    France

Ans: 1) U.S.A

 

23.  The concept of Constitution first originated in

1)    Switzerland

2)    Britain

3)    U.S.A

4)    Japan

Ans: 1) Switzerland

 

24. "Persons may change but rules should not change" is the principle of

1)    Absolute Monarchy

2)    Constitutional Government

3)    Unwritten Constitution

4)    Republic

Ans: 2) Constitutional Government

 

25. The Constituent Assembly of India was set up under the

1)    Simon Commission Proposal

2)    Cripps Proposal

3)    Mountbatten Plan

4)    Cabinet Mission Plan

Ans: 2) Cripps Proposal

 

26. Cabinet Plan and Collective Responsibility are the contributions of

1)    Ireland

2)    United States

3)    India

4)    Britain

Ans: 4) Britain

 

27. In India legal sovereignty is vested with

1)    The President

2)    The Judiciary

3)    The Cabinet

4)    The Constitution

Ans: 4) The Constitution

 

28. What do you mean when the Constitution define India as Secular State?

1)    Religious worship is not allowed.

2)    Religions are patronised by State.

3)    The State regards religions as private affairs of the citizen and does not discriminate on this basis.

4)    None of these.

Ans: 4) None of these

 

29. January 26 has been selected as the date for the inauguration of the Constitution, because

1)    It was considered to be an auspicious day.

2)    On this day of the year 1942 , Quit India Movement was started.

3)    The Congress had celebrated this day as Independence Day in 1930.

4)    None

Ans: 3) The Congress had celebrated this day as Independence Day in 1930.

 

30. The Unitary System of Government possesses which of the following advantages?

1)    Greater adaptablity

2)    Strong state

3)    Greater participation by the people.

4)    Lesser chances of authoritarianism.

Ans: 3) Greater participation by the people.

 

31. Which one of the following is not an element of State?

1)    Population

2)    Land

3)    Army

4)    Government

Ans: 2) Land

 

32. Who is considered as the architect of Indian Constitution?

1)    Mahatma Gandhi

2)    B.R. Ambedkar

3)    Jawaharlal Nehru

4)    B.N. Rao

Ans: 3) Jawaharlal Nehru

 

33. The mind and ideals of the framers of Constitution are reflected in the

1)    Preamble

2)    Fundamental Duties

3)    Fundamental Rights

4)    Directive Principles of State Policy

Ans: 2) Fundamental Duties

 

34. Which of the following is not a feature of Indian Constitution?

1)    Parliamentary form of Government

2)    Independence of Judiciary

3)    Presidential form of Government

4)    Federal Government

Ans: 1) Parliamentary form of Government

 

35. What is the basis of classification of government as unitary and federal?

1)    Relationship between legislature and executive

2)    Relationship between executive and judiciary

3)    Relationship between Centre and State

4)    Relationship between the legislature, executive and judicial wings of government.

Ans: 3) Relationship between Centre and State

 

36. Indian Constitution is

1)    Federal

2)    Quasi Federal

3)    Unitary

4)    Presidential

Ans: 3) Unitary

 

37. The states possesses

1)    Only external sovereignty

2)    Only internal sovereignty

3)    Both external sovereignty and internal sovereignty

4)    Neither external sovereignty and internal sovereignty

Ans: 2) Only internal sovereignty

 

38. The Government of India Act of 1935 was based on

1)    Simon Commission

2)    Lord Curzon Commission

3)    Dimitrov Thesis

4)    Lord Clive’s Report

Ans: 3) Dimitrov Thesis

 

39. Who is the Custodian of the Indian Constitution?

1)    President of India

2)    Chief Justice Of India

3)    Prime Minister of India

4)    Chairman of Rajya Sabha

Ans: 1) President of India

 

40. Where do we find the ideals of the Indian Constitution?

1)    The Preamble

2)    Part III

3)    Part IV

4)    Part I

Ans: 2) Part III

 

41. The state operates through

1)    Political Party

2)    Party President

3)    Government

4)    President

Ans: 1) Political Party

 

42. When was the first Central Legislative Assembly constituted?

1)    1922

2)    1923

3)    1921

4)    1920

Ans: 3) 1921

 

43. The concept of “RULE OF LAW” is a special feature of the constitutional system of which country

1)    Britain

2)    U.S.A

3)    France

4)    Switzerland

Ans: 4) Switzerland

 

44. The method of amending the Constitution by popular veto is found in

1)    Britain

2)    Switzerland

3)    Russia

4)    India

Ans: 1) Britain

 

45. Grassroots democracy is related to

1)    Devolution of powers

2)    Decentralisation of powers

3)    Panchayati Raj System

4)    All of the above

Ans: 2) Decentralisation of powers

 

46. The phrase “Equality before Law”  used in Article 14 of Indian Constitution has been borrowed from

1)    U.S.A

2)    Germany

3)    Britain

4)    Greece

Ans: 4) Greece

 

47. Which one of the following judgements stated that “Secularism” and “Federalism” are the basic features of the Indian Constitution?

1)    Keshavananda Bharati Case

2)    S.R. Bommai Case

3)    Indira Sawhney Case

4)    Minerva Mills Case

Ans: 3) Indira Sawhney Case

 

48. Universal Adult Franchise shows that India is country which is

1)    Secular

2)    Socialist

3)    Democratic

4)    Sovereign

Ans: 2) Socialist

 

49. The idea of Parliamentary form of Government is adapted from

1)    US

2)    UK

3)    Ireland

4)    U.S.S.R

Ans: 3) Ireland

 

50. Name the country from which the constitutional procedures for amending the constitution borrowed the feature “the written constitution”?

1)    U.S.S.R

2)    UK

3)    US

4)    Japan

Ans: 4) Japan

 

51. In which of the following acts the territorial division of governance in India was done?

1)    Government of India Act, 1858

2)    Indian Councils Act, 1861

3)    Indian Councils Act, 1892

4)    Government of India Act,1861

Ans: 3) Indian Councils Act, 1892


0 Comments:

Post a Comment