on Leave a Comment

Science & Technology Questions & Answers-Science and Technology MCQs




1) Which among the following was the first satellite launched by Indian Space Research Organisation?

1) Bhaskar

2) Aryabhatta

3) Rohini

4) INSAT I-A

Ans: 2) Aryabhatta

 

2) Where is INS Ashwini anchored off?

1) Goa

2) Kochi

3) Mumbai

4) Visakhapatnam

Ans: 3) Mumbai

 

3) Which is the long range missile that was tested by Pakistan in the wake of India testing Agni II?

1) Ghauri II

2) Shaheen I

3) Hatf I

4) Hatf II

Ans: 1) Ghauri II

 

4) The Indian Naval Ship being converted into a maritime museum is:

1) Sagar Samrat

2) Kanishka

3) Samrat Ashoka

4) Vikrant

Ans: 4) Vikrant

 

5) From where was India’s multi -purpose telecommunication satellite INSAT- 2E launched?

1) Baikonur

2) Thumba

3) Sriharikota

4) Kourou

Ans: 4) Kourou

 

6) What is ‘Barak’?

1) A barrage on river  Brahmaputra

2) A peak in Kargil

3) A ship based Missile system

4) Residential complex of an army system

Ans: 3) A ship based Missile system

 

7)Which of the following is a stealth aircraft virtually undetectable even by radar?

1) B-2 Spirit

2) B1-B Lancer

3) B-52 Stratofortress

4) FA-18 Hornets

Ans: 3) B-52 Stratofortress

 

8) Who developed the Ballistic missile?

1) Wernher von Braun

2) J. Rober Oppenheimer

3) Edward Teller

4) Samuel Cohen

Ans: 1) Wernher von Braun

 

9) Geo-stationary satellites revolve at

1) any height

2) fixed height

3) height which depends upon its mass

4) height above pole

Ans: 2) fixed height

 

10) What is the name given to India’s lunar mission?

1) Vikram-I

2) Kalpana-II

3) Chandrayan-I

4) Insat-5

Ans: 3) Chandrayan-I

 

11) What is the name given to India’s Meteorological Research Satellite (Met Sat) Launched in 2003?

1) Arya Bhatta I

2) Kalpana I

3) Bhaskara I

4) Vikram I

Ans: 2) Kalpana I

 

12) Air Force Academy is located in

1) Hyderabad

2) Coimbatore

3) Kakinada

4) Mumbai

Ans: 1) Hyderabad

 

13) Saha Institute of nuclear physics is located in

1) Mumbai

2) Kolkata

3) Chennai

4) New Delhi

Ans: 2) Kolkata

 

14) Which of the following is not true for Geo-stationary satellites?

1) Its time period is 24 hours

2) Its angular speed is equal to that of Earth about its own axis

3) It is fixed in space.

4) It revolves from west to east over the equator.

Ans: 3) It is fixed in space.

 

15) Which of the following shipyards builds warships for the Indian Navy?

1) Mazgaon Dock, Mumbai

2) Cochin Shipyard

3) Hindustan Shipyard, Visakhapatnam

4) Garden Reach Workshop, Kolkata

Ans: 4) Garden Reach Workshop, Kolkata

 

16) What was the name of the space shuttle that landed man on the  moon?

1) Eagle

2) Columbia

3) Challenger

4) Apollo

Ans: 4) Apollo

 

17) At what height, gep-synchronous satellite orbit is located?

1) 6 km

2) 1000 km

3) 3600 km

4) 36000 km

Ans: 4) 36000 km

 

18) Engineers of which of the following countries have developed the world’s fastest car Venom GT with a top speed of 435 kilometres per hour?

1)    U.S.A.

2)    South Korea

3)    Japan

4)    Germany

Ans: 1) U.S.A.

 

19) What is supernova?

1) a black hole

2) a dying star

3) a asteroid

4) a comet

Ans: 2) a dying star

 

20) Which of the following is the first missile which has been developed in India?

1) Akash

2) Prithvi

3) Agni

4) Trishul

Ans: 2) Prithvi

 

21) INS Virat serves the Indian Navy. It is a

     1) Submarine

     2) Gunboat

     3) Aircraft carrier

     4) Freighter

Ans: 3) Aircraft carrier

 

22) To an astronaut in an spacecraft,the sky appears as

      1) blue

      2) white

      3) dark

      4) red

Ans: 3) dark

 

23)The first person to enter into space was

      1) Valentina Tereshkova

      2) Edward H.White

      3) Yuri Gagarin

      4) Alan Shepard

Ans: 3) Yuri Gagarin

 

24) Of the following Indian satellites, which one of the following is intended for long distance telecommunications for transmitting TV programmes?

1) INSAT-A

2) Arya Bhatta

3) Bhaskara

4) Rohini

Ans: 1) INSAT-A

 

25) What is the name of the Light Combat Aircraft developed by India indigenously?

1) BrahMos

2) Chetak

3) Astra

4) Tejas

Ans: 4) Tejas

 

26) What is the range of Agni III, the long range ballistic missile,test fired by India recently?

1) 2250 km

2) 3500 km

3) 5000 km

4) 1000 km

Ans: 2) 3500 km

 

27) The Department of Space proposed setting up of Indian Institute of Space Technology on the line of the seven IITs.It will have its independent campus at

1) Chennai

2) Thumba

3) Thiruvananthapuram

4) Sriharikota

Ans: 3) Thiruvananthapuram

 

28)Nuclear explosive device were tested in India at

1) Sriharikota

2) Bangalore

3) Pokhran

4) Kanchipuram

Ans: 3) Pokhran

 

29)In which year was the Indian Space Research Organisation (ISRO) founded?

1) 1967

2) 1969

3) 1970

4) 1974

Ans: 2) 1969

 

30) The first ever robot spacecraft to probe planet Venus was named as

1) Galileo

2) Magellan

3) Newton

4) Challenger

Ans: 2) Magellan

 

31) Comets revolve around the

1) Earth

2) Venus

3) Sun

4) Jupiter

Ans: 3) Sun

 

32) Who is known as the “Father of Indian Missile Technology”?

1) Dr. U.R. Rao

2) Dr. A.P.J Abdul Kalam

3) Dr. Chidambaram

4) Dr. Homi Bhabha

Ans: 2) Dr. A.P.J Abdul Kalam

 

33) Which one of the following correctly describes AGNI?

1) a fighter plane

2) a versatile tank

3) a long range missile

4) a long range gun

Ans: 3) a long range missile

 

34) The name of India’s research station at the North Pole is known as

1) Dakshin Gangotri

2) Maitri

3) Himadri

4) None of these

Ans: 3) Himadri

 

35) PSLV stands for

1) Polar Satellite Launch Vehicle

2) Polish Satellite Launch Vehicle

3) Perfect Satellite Launching Verifier

4) Preparatory Satellite Launching Vehicle

Ans: 1) Polar Satellite Launch Vehicle

 

36) The first astronaut to walk in outer space is

1) Aleksei Leonov

2) Yuri Gagarin

3) Neil Armstrong

4) Dave Scott

Ans: 2) Yuri Gagarin

 

37) Bhabha Atomic Research Centre is situated in

1) Delhi

2) Mumbai

3) Chennai

4) Hyderabad

Ans: 2) Mumbai

 

38) The messenger satellite launched by NASA is to study

1) Mercury

2) Venus

3) Saturn

4) Jupiter

Ans: 1) Mercury

 

39) Which of the following countries launched the world’s first satellite for monitoring Greenhouse Gases?

1) U.S.A.

2) Russia

3) Japan

4) China

Ans: 3) Japan

 

40) The device in communication satellites which receives signals from an earth station and transmits them to different directions

1) Transformers

2) Transistor

3) Transponder

4) Transducer

Ans: 3) Transponder

 

41) Which country launched the world’s first satellite dedicated to monitoring Greenhouse gas emission in 2009?

1)    Japan

2)    Brazil

3)    India

4)    U.S.A.

Ans: 1) Japan

 

42) Where is the satellite launching centre of India located?

1)    Ahmedabad

2)    Hassan

3)    Sriharikota

4)    Thumba

Ans: 3) Sriharikota

 

43) The headquarters of MCF(Master Control Facility) - the nerve centre of entire spacecraft operations in India is at

1)    Hyderabad - Andhra Pradesh

2)    Thumba - Kerala

3)    Sriharikota - Andhra Pradesh

4)    Hassan - Karnataka

Ans: 4) Hassan - Karnataka

 

44) Which city receives the highest cosmic radiation amongst the following?

1)    Chennai

2)    Mumbai

3)    Kolkata

4)    Delhi

Ans: 1) Chennai

 

45) A geostationary satellite revolves round the Earth from

1)    East to West

2)    West to East

3)    North to South

4)    South to North

Ans: 2) West to East

 

46) The Vikram Sarabhai Space Centre is located at

1)    Sriharikota

2)    Trivandrum

3)    Trombay

4)    Bangalore

Ans: 2) Trivandrum

 

47) From where was INSAT-2E launched?

1)    Baikanour

2)    Kourou

3)    Sriharikota

4)    Chandipur

Ans: 2) Kourou

 

48) Which of the following refers to the first nuclear reactor in India?

1)    Rohini

2)    Urvashi

3)    Apsara

4)    Kamini

Ans: 3) Apsara

 

49) Which of the following is India’s development IRBM?

1)    Prithvi

2)    Aakash

3)    Agni II

4)    Dhanush

Ans: 3) Agni II

 

50) Which country assisted India to establish the Koodan-kulam Nuclear Power Station in Tamil Nadu?

1)    Russia

2)    Canada

3)    Germany

4)    France

Ans: 1) Russia

 

51) Indira Gandhi Centre for Atomic Research is situated in

1)    Sriharikota

2)    Mumbai

3)    Thiruvananthapuram

4)    Kalpakkam

Ans: 4) Kalpakkam

 

52) The intermediate range nuclear capable missile developed indigenously is named

1)    Agni

2)    Prithvi

3)    Nag

4)    Trishul

Ans: 1) Agni

 

53) Which of the following was India’s first interplanetary mission?

1)    Chandrayaan Mission

2)    Mangalyaan Mission

3)    Aryabhatta Mission

4)    Philae Mission

Ans: 2) Mangalyaan Mission

 

54) India’s first Naval Museum is being commissioned at this major sea port

1)    Chennai

2)    Mumbai

3)    Visakhapatnam

4)    Kochi

Ans: 3) Visakhapatnam

 

55) The process in which nitrogen is released into the atmosphere is

1)    Ammonification

2)    Denitrification

3)    Biological nitrogen fixation

4)    Nitrification

Ans: 3) Biological nitrogen fixation

 

56) Indian and Russian scientists successfully test-fired a supersonic cruise missile named

1)    GSAT-1

2)    GSLV

3)    Brahmos

4)    INSAT-3B

Ans: 3) Brahmos

 

57) Who is Paul A. Volcker?

1)    Coauthor of the book Mitrokhin Archives II

2)    Under-Secretary General of UN

3)    Chairman of the Committee appointed by the UN to investigate the ‘oil for food programme’

4)    US Administrator in Iraq

Ans: 3) Chairman of the Committee appointed by the UN to investigate the ‘oil for food programme’

 

58) Which one of the following  is an ‘Air-to-Air’ missile?

1)    Prithvi

2)    Agni

3)    Akash

4)    Astra

Ans: 4) Astra

 

59) Which one of the following is a ‘Surface-to-Air’ missile?

1)    Trishul

2)    K-15 Sagarika

3)    Brahmos

4)    Agni

Ans: 1) Trishul

 

60) Chief of the Indian Navy has the rank of

1)    General of Indian Navy

2)    Chief of Indian Navy

3)    Naval Chief

4)    Admiral

Ans: 4) Admiral

 

61) Which one of the following is considered as nature’s radar?

1)    Hippopotamus

2)    Pigeon

3)    Vulture

4)    Owl

Ans: 2) Pigeon

 

62) On June 9, 2011 India successfully flight tested

1)    Agni-I

2)    Agni-II

3)    Prithvi-II

4)    Akash

Ans: 3) Prithvi-II

 

63) Where is the world’s first Integrated Solar Combined Cycle Power Project proposed to be set up?

1)    Cuttack

2)    Jaipur

3)    Patna

4)    Jodhpur

Ans: 4) Jodhpur

 

64) Who regulates the slots where the geosynchronous satellites should be placed?

1)    UN Secretary General

2)    International Telecommunication Union

3)    NASA

4)    Glaukosmos

Ans: 2) International Telecommunication Union

 

65) Plimsoll line is a reference line in a

1)    Plane

2)    Train

3)    Ship

4)    Submarine

Ans: 3) Ship

 

66) The US Department of Energy’s Brookhaven National Laboratory in New York did an attempt to understand cosmic history using  a giant atom smasher and has generated temperature of

1)    52 billion degrees celsius

2)    85 billion degrees celsius

3)    2.5 trillion degrees celsius

4)    4 trillion degrees celsius

Ans: 4) 4 trillion degrees celsius

 

67) MIRV stands for

1)    Multi-directional Independently Reoriented Vehicle

2)    Multipurpose Integrally-targeted Revolutionary Vehicle

3)    Multiple Independently-targetable Re-entry Vehicle

4)    Multidimensional Independent Re-entry Vehicle

Ans: 3) Multiple Independently-targetable Re-entry Vehicle

 

68) OTEC stands for

1)    Ocean Thermal Energy Conservation

2)    Oil and Thermal Energy Conservation

3)    Oil and Thermal Energy Convention

4)    Ocean Thermal Energy Conversion

Ans: 4) Ocean Thermal Energy Conversion

 

69) The rear side of the moon was photographed by

1)    Viking I

2)    Viking II

3)    Luna III

4)    Mariner IX

Ans: 3) Luna III

 

70) ISRO launched the world’s first satellite dedicated to education, the EDUSAT in the month of

1)    June 2004

2)    July 2004

3)    August 2004

4)    September 2004

Ans: 4) September 2004

 

71) India’s first microwave remote sensing satellite recently launched is:

1)GSAT 12

2)Megha Tropiquies

3)RISAT-I

4)Rohini

Ans: 3) RISAT-I

 

72) The first Indian satellite Arya Bhatta was launched in

1)1972

2)1975

3)1977

4)1979

Ans: 2) 1975

 

73) Name the country which launched the first satellite Sputnik into the space

1)USA

2)Soviet Union

3)Japan

4)England

Ans: 2) Soviet Union

 

74) Which one of the following is not a Galilean satellite of Jupiter?

1)Europa

2)Ganymede

3)Callisto

4)Deimos

Ans: 4) Deimos

 

75) Dactylogram is related with

1)teleprinter

2)perambulator

3)cereals

4)finger print

Ans: 4) finger print

 

76) Radar is used to

1)locate submerged submarines

2)receive signal from radio receivers

3)detect and locate distant objects

4)locate geostationary satellites

Ans: 3) detect and locate distant objects

 

77) ISRO’s Master Control Facility is in

1)Andhra Pradesh

2)Orissa

3)Gujarat

4)Karnataka

Ans: 4) Karnataka

 

78) The Indian National Grid Computing Initiative for Scientific Engineering and Academic Community is named

1)Ganga

2)SAGA

3)Garuda

4)PARAM

Ans: 3) Garuda

 

79) Heavy water is used as a coolant in nuclear reactors.Heavy water is

1)water rich in minerals

2)ionised water

3)water containing minerals of heavy metal

4)water containing heavy isotope of hydrogen

Ans: 4) water containing heavy isotope of hydrogen

 

80) Microbial Type Culture Collection Centre is situated in

1)Bangalore

2)Chandigarh

3)New Delhi

4)Hyderabad

Ans: 2) Chandigarh

 

81) For a missile launched with a velocity less than the earth’s escape velocity,the total energy is

1)either positive or negative

2)negative

3)zero

4)positive

Ans: 2) negative

 

82)What is the name of the research centre/ station established by Indian Government for conducting research in Antarctica?

1)Dakshin Gangotri

2)Yamunotri

3)Uttari Gangotri

4)None of these

Ans: 1) Dakshin Gangotri

 

83) Cryogenics is:

1)    A scientific study of dust

2)    Study of heat

3)    Scientific study of very low temperatures

4)    Study of genesis

Ans: 3) Scientific study of very low temperatures

 

84) The space shuttle which took Sunita Williams beyond earth was

1)    Challenger

2)    Galileo

3)    Discovery

4)    Voyager-2

Ans: 3) Discovery

 

85) Indian Army’s School of Artillery is located at_________

1)    Khadakvasala

2)    Dehradun

3)    Deolali

4)    Roorkee

Ans: 3) Deolali

 

86) Name the two research stations maintained by India in Antarctica

1)    Gangotri and Himadri

2)    Sagar Nidhi and Yamunotri

3)    Maitri  and Bharati

4)    None of these

Ans: 3) Maitri  and Bharati

 

87) The first Commercial Civilian Aircraft developed by India is:

1)    Pawan Hans

2)    Tejas

3)    Gajraj

4)    Saras

Ans: 4) Saras

 

 


0 Comments:

Post a comment